Oversigt

Session den 31. feb: Der er behov for en ny tilgang til samfundsforandring

Afholdes:
31/1/2023
Full name
11 Jan 2022
5 min read

DER ER BEHOV FOR EN NY TILGANG TIL SAMFUNDSFORANDRINGER

Sådan lød budskabet på tværs af sektorer, da Dansk Erhverv og partnerskabet #EnVejTilAlle den 31 februar satte ’fremtidens reformer’ til debat på Borups Højskole i København.

”Vores model for forandring er i krise”. Sådan lød diagnosen fra Mikkel Vedby Rasmussen, professor og dekan ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på KU, en diagnose som de øvrige oplægsholdere delte – og gav deres perspektiv på. Der var bred enighed om, at der er behov for at gentænke, hvordan vi tackler samfundsudfordringer og forandrer systemet, så vi lykkes med at løse samfundets komplekse problemer. Ét af dem er de næsten 45.000 unge, der står uden for job, uddannelse og samfundets forpligtende fællesskaber – og som årtiers reformer ikke er lykkedes med.

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, pointerede, at ”der er et fantastisk mulighedsrum for at lave forandringer netop nu” – og gav indblik i, hvordan han med et samlet byråd, plus et embedsværk i ryggen, er i gang med at gå fra vilde problemer til ambitiøse prøvehandlinger ved bl.a. at inddrage flere aktører. Mette Feifer, vicedirektør i Dansk Erhverv, påpegede, at ”danske virksomheder står på ryggen af et velfungerende velfærdssamfund og ønsker at tage et medansvar for at fremtidssikre det”.

Nina Smith, forkvinde for Reformkommissionen, fortalte, at ledestjernen for Reformkommissionens arbejde er 23-årige Lucas G.s spørgsmål om, ”hvorfor er det os unge, der har nogle udfordringer, som skal tilpasse os systemet, frem for systemet, der skal tilpasse sig os?” Lucas Grøndal selv, der er aktiv i Modstrøm og har bidraget til En Vej til Alles arbejde fra starten, har en klar opfordring til politikerne – både fra scenen og i denne video:

"Det ville være superfedt, hvis politikerne på Christiansborg ville understøtte en kulturændring ikke bare i uddannelsessystemet, men også i regeringens måder at lave reformer på.”

Mange tak til alle jer, der deltog og delte jeres værdifulde erfaringer og viden på dagen.
Vi tager jeres refleksioner med videre og vil arbejde for, at regeringen holdes fast på deres ambition om, at “ingen unge efterlades uden fremtidsperspektiv”.

Full name
Job title, Company name